Offentlig økonomi er økonomien i offentlig sektor, som i staten og kommunene.
Offentlig økonomi brukes også som navn på studiet av offentlige finanser og økonomisk politikk innenfor økonomifaget (public economics).
På kort sikt kan offentlige budsjetter – eksempelvis statsbudsjettet – til en viss grad tilpasses den økonomiske situasjonen som del av myndighetenes stabiliseringspolitikk (se finanspolitikk).
I det vesentligste er likevel den offentlige økonomien definert av hvilke oppgaver offentlig sektor har tatt på seg historisk, hvordan oppgavene er finansiert og hvor effektivt de utføres, i tillegg til forhold knyttet til det offentliges sparing, gjeld og formue.
Offentlig økonomi i Norge preges av at stat og kommuner gjennom 1900-tallet tok på seg stadig flere oppgaver, finansiert gjennom økte skatteinntekter fra privat sektor. I tillegg har statens økonomi siden 1970-årene vært preget av svært store inntekter fra olje og gass.
Offentlig sektor i Norge har i lange perioder etter andre verdenskrig hatt større inntekter enn utgifter totalt sett, noe som har muliggjort omfattende offentlig sparing. Det er fstaten som har spart, mens kommunene samlet sett har økt sin gjeld.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.