Bachelor

Barnehagelærerutdanning

Grimstad

En fremtidsrettet utdanning, som inneholder oppdatert fagkunnskap, studentaktive læringsformer og godt sosialt læringsmiljø.

Tre barn leker gjemsel rundt et tre

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
35

Om studiet

Barnehagelærerutdanningen er en tverrfaglig utdanning, med varierte undervisnings- og læringsformer. Utdanningen gjenspeiler yrket og UiA har et tett og godt samarbeid med praksisfeltet som gir deg praksis av høy kvalitet, og vi tilbyr en stor bredde av fordypningsemner.

Hva lærer du?

Å være barnehagelærer handler om å legge til rette for lek, gode opplevelser og mestring. Vi forbereder deg på å være en viktig rollemodell for barna, sånn at du bidrar til å skape en trygg hverdag fylt med omsorg og glede, for å gi barna erfaringer som bygger en grunnmur for videre utvikling.

Barnehagelærerutdanningen er bygget opp i kunnskapsområder. Arbeidet med barna står sentralt gjennom alt du lærer. I løpet av utdanningen får du arbeide med din personlige og profesjonelle utvikling gjennom teoretisk kunnskap, reflektert utprøving og utforskning i praksis.

Utdanningen gjenspeiler yrket og gir deg kompetanse, erfaring og kunnskap som gir deg den beste starten på karrieren din.

Det legges vekt på pedagogisk ledelse. Dette vil du møte som et gjennomgående tema i hele utdanningen, både gjennom teori og praksis, og du vil oppleve en progresjon fra første til siste studieår.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

På studiet vil du oppleve varierte, studentaktive undervisningsformer, og du vil utvikle trygghet i både skriftlig og muntlig fremstillingsevne. Gjennom gruppearbeid vil du få god øvelse i samarbeid og kommunikasjon, som er svært relevante ferdigheter når du skal ut i jobb.

Undervisningen vil også bestå av prosjektarbeid, praktisk undervisning, seminarundervisning, forelesninger, turer og ekskursjoner.

Praksis

Det å bli en god barnehagelærer krever øvelse og det å være i praksis er derfor en stor og viktig del av utdanningen. I hver praksisperiode får du en erfaren praksislærer som følger deg og veileder deg ut ifra læringsutbyttet som er satt for praksisperioden. Praksisen er av god kvalitet og hjelper deg mot målet å bli en dyktig profesjonsutøver.

Du kan glede deg til hele 100 dagers praksis i løpet av de tre studieårene. Partnerbarnehagene våre har lang erfaring med å være praksissted for helt nye barnehagelærerstudenter, og praksislærerne synes det er givende, spennende og lærerikt å ha studenter i praksis.

Våre studenter skal få varierte praksisperioder. Vi har avtaler med både kommunale og private barnehager, og vi jobber for at du skal få erfare både stor- og småbarnsavdeling i løpet av studiet ditt.

Hos oss kan du også få muligheten til å ha den siste praksisperioden din i en barnehage ved foten av Kilimanjaro ved UWC East Africa, den internasjonale skolen i Tanzania. Her får du en helt unik erfaring som gir deg et annerledes, men innholdsrikt, læringsutbytte i praksis, hvor du får oppleve en annen kultur, både generelt og barnehagefaglig.

Utveksling

Du kan ta hele 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Som barnehagelærerstudent hos oss har du mulighet til å ta et utvekslingssemester ved en av våre partnerinstitusjoner i Australia, Storbritannia (Nord-Irland), Danmark eller USA.

Studerer du et semester i utlandet, får du en helt unik opplevelse både faglig og personlig. Å utforske en fremmed kultur på nært hold, gir deg et viktig grunnlag for å forstå og møte mennesker med ulik bakgrunn. Du får egen erfaring med å sammenligne ulike samfunn med ulike kulturer, religioner og verdier, samt forskjellige barnehagefaglige perspektiver og barnesyn.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Vi er opptatt av at studentene våre skal finne seg til rette både sosialt og faglig. Studenter og ansatte har et felles ansvar for å skape et godt læringsmiljø for alle. På barnehagelærerutdanningen har vi ansatt erfarne studenter som vil fungere som mentorer for deg i ditt første semester. Mentorene vil bidra til å gi deg en god start på studiene ved å hjelpe deg med både faglige og praktiske problemstillinger. 

Du er en viktig del av dine medstudenters læringsmiljø gjennom samarbeid, felles refleksjon og faglig diskusjon. For å sikre læringsmiljø og kvalitet på undervisningen, må du være til stede i minimum 70 % av undervisningen i alle emner.

Hos oss møter du dyktige forelesere som både engasjerer seg i studentene og som har god kjennskap til barnehagefeltet. Gjennom turer og ekskursjoner blir du godt kjent med dine medstudenter.

Som barnehagelærerstudent ved UiA får du en helt unik mulighet: Du utdanner deg til verdens viktigste yrke samtidig som du nyter godt av sørlandsbyen Grimstad. En by som har det meste, og er nær det meste: Kultur, natur, sportsmuligheter og uteliv.

Jobb- og karrieremuligheter

Som barnehagelærer blir du etterspurt på arbeidsmarkedet. Kandidatundersøkelsen viser at 9 av 10 UiA-studenter får jobb når de er ferdige med sin utdanning.

Hva kan du bli?

Med en barnehagelærerutdanning er du kvalifisert for pedagogisk arbeid med barn i privat eller offentlig sektor. Du kan blant annet jobbe som barnehagelærer, pedagogisk leder, styrer/enhetsleder eller SFO-leder.

Du kan også jobbe i andre virksomheter rettet inn mot arbeid med barn.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Du har i tillegg mulighet til å ta påbyggingsstudier innen ulike fagfelt som er relevante for yrket. Noen påbyggingsstudier kan også kvalifisere for opptak til andre masterstudier.

UiA har et bredt etter- og videreutdanningstilbud som er spesielt tilpasset barnehagelærere. Se våre videreutdanningstilbud for ansatte i barnehagen.

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Andre krav i løpet av studiet

Du må levere politiattest når du begynner på studiet for å kunne delta i praksis. Du må imøtekomme medisinske krav i forbindelse med praksis, les mer om tuberkuloseundersøkelse nederst på siden.

Studiet har skikkethetsvurdering gjennom hele studietiden.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Avdeling for lærerutdanning