5-årig master

Lektorutdanning for trinn 8-13

Kristiansand

Velg dine to undervisningsfag fra ulike fagområder akkurat som du selv vil.

Kvinnelig lærer snakker til universitetsstudenter i klasserom

Fakta om programmet

Studiepoeng:
300
Studiets varighet:
5 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april

Om studiet

Kanskje Norges mest fleksible lektorutdanning hvor du ikke må bestemme deg for masterfaget før i andre studieår.

Hva lærer du?

Lektorutdanningen gir deg de ferdighetene og den faglige tyngden du trenger for å bli en profesjonell lærer. Du får mer kunnskap om undervisningsfagene du har valgt, og i tillegg får du den pedagogiske og fagdidaktiske kompetansen du trenger for å engasjere og inspirere i klasserommet.

Gjennom lektorutdanningen lærer du å planlegge, tilpasse, gjennomføre og vurdere ulike læringsaktiviteter. Våre dyktige og engasjerte lærere vil utstyre deg med nyttige verktøy og teoretisk kunnskap på individ-, gruppe-, og samfunnsnivå.

Vi forbereder deg godt for lærerhverdagen i skolen og gir deg muligheten til å utvikle deg som lærer og være en del av lærerfellesskapet.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk.

I undervisningen vil du bli kjent med fagene dine som fag i skolen gjennom med pedagogikk og fagdidaktikk, sammen med lektor- og PPU-studenter. Du vil også bli kjent med faget som et universitetsfag, hvor lektorstudentene studerer sammen med studenter som har valgt å fordype seg i faget som bachelor- eller masterfag.

Undervisningen gir deg erfaring med profesjonsrelevante undervisnings- og arbeidsformer. Vi har høyt fokus på studentaktive læringsformer og du blir aktivt involvert gjennom varierte metoder og spennende aktiviteter. Dette gjør at du får en solid verktøykasse som du selv kan bruke når du står foran dine egne elever.

Praksis

Du får praksiserfaring allerede fra første semester, slik at du tidlig får prøvd deg i lærerrollen. Vi har et veldig tett samarbeid med våre utvalgte partnerskoler, så du vil bli tatt godt imot.

Praksis og det å få prøve seg i skolen, er en viktig del av studiet, og du kan se frem til totalt 100 dager med praksis. Her får du prøve ut, bearbeide og utvikle dine faglige og undervisningsmessige ferdigheter.

Vi samarbeider tett med våre partnerskoler i Agder, og du vil få muligheten til å øve deg som lærer under trygg veiledning, både på ungdomsskolen og i videregående skole. Studentene våre gir gode tilbakemeldinger på hvordan praksisopplæringen kobles til resten av studiet og at det er relevant for veien videre.

Du kan også få muligheten til å ha praksisperioden i vårsemesteret ved en av våre partnerskoler i USA eller Tanzania. Vi har avtale med UWC East Africa, den internasjonale skolen i Tanzania, Luther College i Decorah, Iowa og MSUM i Moorhead, Minnesota. Med praksis i utlandet får du en helt unik erfaring som gir deg et annerledes, men innholdsrikt, læringsutbytte i praksis, hvor du får oppleve en annen kultur, både generelt og skolefaglig. 

Utveksling

Du kan ta hele 7. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Studerer du et semester i utlandet, får du en helt unik opplevelse både faglig og personlig. Å utforske en fremmed kultur på nært hold gir deg et viktig grunnlag for å forstå og møte mennesker med ulik bakgrunn. Du får egen erfaring med å sammenligne ulike samfunn med ulike kulturer, religioner og verdier, samt forskjellige skolefaglige perspektiver og syn på unge voksne.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Vi er opptatt av at studentene våre skal finne seg til rette både sosialt og faglig. Studenter og ansatte har et felles ansvar for å skape et godt læringsmiljø for alle. Vi har ansatt erfarne lektorstudenter som vil bidra til å gi deg en god start på studiene ved å hjelpe deg med både faglige og praktiske problemstillinger. 

I de to første årene studerer du sammen med studenter som ønsker å fordype seg i faget utenfor læreryrket. Dette gir rom for større mangfold og spennende diskusjoner fra ulike synsvinkler.

Du er en viktig del av dine medstudenters læringsmiljø gjennom samarbeid, felles refleksjon og faglig diskusjon. UiA har et livlig studentmiljø med massevis av aktiviteter, som du blir en del av. Stort nok til å oppleve mangfold, men også lite nok til å bli sett.

Jobb- og karrieremuligheter

Det er stort behov for lektorer i skolen og du vil få en ettertraktet kompetanse innen dine to undervisningsfag.

Hva kan du bli?

Lektorutdanningen gir deg først og fremst muligheten til å jobbe som lærer i videregående skole og i grunnskolens ungdomstrinn.

Utdanningen kan også gi grunnlag for annet arbeid som voksenopplæring, skoleledelse og forskning.

Videre studier

Er du interessert i faglig fordypning ut over det lektorstudiet tilbyr, har du muligheten til å ta en ph.d.–spesialisering i ditt masterfag.

UiA har også en rekke etter- og videreutdanningstilbud for ansatte i skolen.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse og minimum 40 skolepoeng, samt et gjennomsnitt på minimum karakteren 3,0 i norsk (393 timer) og 3,0 i fellesfaget i matematikk (224 timer) fra videregående opplæring. 

Søkere som ikke dekker kravet til minst 40 skolepoeng kan fremdeles bli kvalifiserte med det tidligere kravet: gjennomsnittskarakter på minimum 3,0 i norsk (393 timer) og minimum 4,0 i matematikk (224 timer), og minst 35 skolepoeng. 

Kravet i matematikk oppfylles også med minimum karakteren 2 i programfag i matematikk med minimum 140 timer (R- eller S-matematikk). 

For lektorutdanning som inneholder realfag gjelder spesielle realfagskrav. For lektorutdanning i språkfag gjelder anbefalte forkunnskaper. Se beskrivelse av aktuelle årsstudier for mer informasjon.

Andre krav i løpet av studiet

Du må levere politiattest når du begynner på studiet for å kunne delta i praksis. Du må imøtekomme medisinske krav i forbindelse med praksis, les mer om tuberkuloseundersøkelse nederst på siden.

Studiet har skikkethetsvurdering gjennom hele studietiden.

Søkerkoder til lektorutdanningen

  • Lektorutdanning med engelsk i første studieår: 201 685 
  • Lektorutdanning med fremmedspråk i første studieår: 201 935
  • Lektorutdanning med historie første studieår: 201 684
  • Lektorutdanning med idrett i første studieår: 201 597 
  • Lektorutdanning med matematikk i første studieår: 201 697
  • Lektorutdanning med naturfag i første studieår: 201 843
  • Lektorutdanning med norsk i første studieår: 201 687
  • Lektorutdanning med religion i første studieår: 201 934
  • Lektorutdanning med samfunnskunnskap i første studieår: 201 945

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Lektorutdanning med engelsk i første studieår: 43,8 (ordinær) og 43,6 (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med fremmedspråk i første studieår: alle kvalifiserte (ordinær) og alle kvalifiserte (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med historie første studieår: 51,5 (ordinær) og 47,8 (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med idrett i første studieår: 52,6 (ordinær) og 50,9 (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med matematikk i første studieår: alle kvalifiserte (ordinær) og alle kvalifiserte (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med naturfag i første studieår: alle kvalifiserte (ordinær) og alle kvalifiserte (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med norsk i første studieår: alle kvalifiserte (ordinær) og alle kvalifiserte (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med religion i første studieår: 45,7 (ordinær) og 45,0 (førstegangsvitnemål)
  • Lektorutdanning med samfunnskunnskap i første studieår: 44,5 (ordinær) og 45,8 (førstegangsvitnemål)

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Avdeling for lærerutdanning